dijous, 15 de febrer del 2018

Traginers, 75 anys

PARRÒQUIA

Ha estat per a mi el primer any de veure i viure aquesta festa tan arrelada a la nostra població de Balsareny i alhora vinculada amb sant Antoni Abat. En voldria destacar algunes impressions.

El correfoc infantil, amb tot un caire familiar, molt participat i ambientat i amb uns petards en forma de bengala que jo mai havia vist. Fou divendres, des de la plaça Ricard Viñas fins a l’Ajuntament. 

La cavalcada jove, amb la pubilla, la dama i els hereus, el banderer i els dos cordonistes, feia goig de veure. Els carros replets d’infants contents i joiosos i d’altres amb diferents càrregues. A l’hora de beneir he pensat que eren més importants les persones que els animals, però avui anava per ells, encara que no en fossin conscients.

L’actuació dels dansaires dels Pastorets de Balsareny a la plaça de la Mel ha estat posar mel a la boca. Danses molt boniques, molt bona ambientació, un so excel·lent i un sol amb un gran caliu, que fou d’agrair en una jornada d’un fred d’hivern, com escau per sant Blai.

El joc de les anelles, ben simpàtic, malgrat alguna petita trampa perdonada. El nou mural dels Traginers fa goig de veure; i el Rebost amb les rodes i, sobretot, els invents originals i creatius, demana passar-hi una bona estona tot rumiant i cavil·lant. La botiga de ceràmica, amb una oferta ben variada, i el correfoc dels Traginers i l’espectacle piromusical:  Déu n’hi do!

La torrada del Traginer, molt completa, ben preparada i ben servida. I el casament tradicional, una bona forma de donar relleu a un compromís amorós lligat a la festa.

Ara ve la Cavalcada dels Traginers: molt completa, digna de ser mirada i admirada. Va ser bonic veure els vint-i-quatre traginers que van desfilar amb els seus guarniments habituals i 4els diversos recipients que s’empraven antigament per carregar mercaderies i productes del camp. I no diguem dels bous de més de mil quilos dels membres de la comissió d’Autrefois le Couserans, del poble de Saint Girons (França), arrossegant un gran carreta de palla; un altre, un tronc de 1.100 quilos i un tercer, un esclop de grans dimensions. Certament, hem tingut la visita de la germana pluja, que ens ha portat aigua, tan important i necessària, però que ha aigualit la festa i la concurrència. Hauríem preferit que aquesta visita hagués estat en una altra jornada; però, gràcies a Déu, no depèn de nosaltres. Confio, l’any vinent, si Déu vol, poder veure les curses cap al Castell.

L’exposició de fotos d’en Benvingut Xandri: un merescut homenatge. A la Taverna del Traginer, una bona actuació del Cor Balm de joves de Balsareny.

Mentre jo he anat beneint els animals i algunes persones, mossèn Joan Bajona, tot un artista, ho ha aprofitat per fer algunes fotos.

Felicitats i per molts anys! Enhorabona, Traginers!

Mn. Antoni Bonet Trilla

Foto: Sarment


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.