dilluns, 18 de desembre del 2017

60 anys de la Colla Joventut Sardanista de Puig-reig

ENTREVISTA

La senyora Maria Rosa, membre i monitora de la Colla Sardanista de Puig-reig, es troba a Balsareny des de setembre impartint el curs de sardanes, amb altres companys, al Casal de la Gent Gran.

La Maria Rosa ens comenta que «el dia 30 d’octubre de l’any 2016, la Colla Sardanista de Puig-reig vam celebrar el seixantè aniversari del grup, i també vam homenatjar en Ramon Noguera Subirà, després del seu traspàs. Homenatjar és dir-ho amb la boca petita, ja que ell va ser el company cofundador de la Colla, capdanser, compositor i ànima del nostre grup.»

Conversem amb ella, doncs, sobre els trets històrics de la Colla.

— De quina manera va començar la Colla Joventut Sardanista de Puig-reig?

— La il·lusió d’una colla de gent, amants de les tradicions catalanes, va fer que la Colla fes la seva primera sortida al poble i la benedicció del banderí l’any 1956. Des de llavors i fins l’any 1979 va participar en els campionats de colles sardanistes: el comarcal, el regional i el de Catalunya. Més tard, l’any 1962, l’Agrupació Manresana del Folklore promogué activitats sardanistes a tota la comarca i fou aleshores que per iniciativa dels dansaires Ramon Noguera i Antoni Monte es creà el Campionat Comarcal de Colles Sardanistes del Bages i Berguedà.

— Quin nombre de persones sou?

Des del 1956, com entendreu, han passat diferents colles, les quals han estat formades per un nombre de 16 a 18 balladors.

— Com vau arribar a Balsareny?

— Ho vam fer a través de la Federació Sardanista i ho duem a terme cada dissabte al Casal de la Gent Gran.

— Quina acollida ha tingut aquesta activitat sardanística a Balsareny?

Jo diria que molt bona. A Balsareny hi ha un grup molt maco i ballem amb molta il·lusió.

— I sou molta colla?

Malgrat que no cada dissabte hi som tots, us puc dir que a l’igual que les colles del nostre grup sardanístic, a Balsareny ens vestim entre 16 i 17 persones.

— I tu, Maria Rosa, n’ets l’única monitora?


No, hi som diferents companys i companyes, tots balladors de la nostra Colla Joventut Sardanista de Puig-reig.

— Quina és la situació actual de la colla?

Actualment el cap de la Colla és l’Esteve Carbonell. En el Campionat de Catalunya del 2015 vam quedar en 5a posició del grup A en la categoria de veterans, d’un total de nou colles participants. El resultat és la satisfacció; el repte, la continuitat de la Colla Joventut Sardanista de Puig-reig per homenatjar, per molts anys, la dansa nacional de Catalunya.

La Ranxera

Els veterans de la Colla guarden un bon record de les bones classificacions assolides entre les deu primeres del Campionat de Catalunya, aleshores a la categoria de la Divisió d’Honor, en els moments de major plenitud de la colla i del moviment sardanístic.

Tal era el bon ambient que es vivia que la Colla, l’any 1964, comprà un automòbil, la Ranxera, per tal de facilitar els desplaçaments als concursos i viatjar en millors condicions econòmiques. Es va pagar íntegrament amb els diners dels premis dels concursos, lluïments i revesses. La Ranxera, a més d’un mitjà de transport, durant 7 o 8 anys va ser també vehicle de gran unió entre els components de la Colla, la qual esdevingué una segona família. El fet de viatjar junts amb un sol cotxe feia que tots participessin de la mateixa conversa i tinguessin una vivència única de l’ambient sardanista.

Josep Gudayol i Puig


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.