divendres, 24 de novembre del 2017

Gràcies, Benvingut Xandri


Les aficions que tots tenim ens fan gaudir els millors moments de les nostres vides. Fa molts anys et vas proposar compartir la teva afició amb tots nosaltres i engrescar-nos-hi, i no se’t va acudir res més que crear, amb el beneplàcit dels membres de la Comissió de la Festa dels Traginers, el «Concurs Nacional de Fotografia “FESTA DELS TRAGINERS"».

Des de llavors ja se n'han celebrat 47 edicions; vas començar a l'any 1970, i en els primers concursos la participació era més aviat minsa, pero mica a mica, amb el teu do de gents, la teva paciència i persistència, hem arribat a ser un dels més veterans i amb més participació de Catalunya, tenint en compte que es tracta d'un  tema obligat i presencial el dia de la Festa. Des del començament hi vas anar introduint coses que el fessin singular:  uns trofeus artesans i exclusius, premis locals per incentivar la participació d'aficionats del poble, i sempre a la disposició de tothom que et demanés ajuda. Has sabut evolucionar amb les noves tecnologies i no et vas tancar a cap progrés, hi vas afegir els apartats de color, el retrat de Traginer i ultimament l'apartat de creació digital. Vam passar de cinc premis als anys 70 fins als 21 premis actuals en els diferents apartats.

Et vull recordar els inicis, quan tu organitzaves, classificaves i anaves amb totes les fotografies a la terrassa Martini a Barcelona on es feia el veredicte, amb membres del jurat de la Federació de Fotografia, i en feies l'exposició per la Festa Major i al final en retornaves any rera any puntualment totes les obres no premiades. Ja ho veus, a punt de celebrar el 50è aniversari, i com qui no vol has aconseguit reunir quasi un miler de fotografies, totes conservades en perfectes condicions, totes elles digitalitzades. Has sigut molt gelós de les obres premiades, però gracies a aixó s'ha conservat íntegra tota la col·lecció: no n'hi falta ni una!

Has sigut l'ambaixador de la Festa dels Traginers a moltissims concursos de fotografia de tot Espanya; hi has participat amb fotografies que havies fet aqui i en molts hi has aconseguit premis. Has donat visibilitat a la nostra Festa dels Traginers arreu del país.

És un goig veure tots els anys pels carrers del nostre poble els aficionats a la fotografia armats amb les seves càmeres intentant immortalitzar els nostres traginers, les mules i les seves càrregues. Quants n'hi ha que es mantenen vius en el nostre record per les fotografies que en queden!  Quants nens surten a les fotografies, que ara ja son traginers! Que gran que se’ns ha fet la Festa! Gràcies a les fotografies, ara ens n'adonem.

No ha pogut ser que celebressis amb nosaltres els cinquanta anys, pero sempre en seràs el pare. Sempre tindrem present el teu mestratge i sempre t'agrairem els esforços que has fet perquè es mantingués el concurs i millorés durant tots aquest anys.

Gràcies en nom de tots. Gràcies per ensenyar-nos, per ajudar-nos a fer les còpies, per mantenir viva l'afició a la fotografia. I gràcies per la paciència i disponibilitat que has tingut sempre amb nosaltres.

Gràcies per aconseguir que en el nostre concurs s'hi presentin al voltant de 400 fotografies, cada any, de més de cent autors.

Gràcies per l'arxiu de mes de 900 fotografies premiades de la Festa dels Traginers. Gràcies per ser la memória gràfica de tots nosaltres. Gràcies perquè també, des de la fotografia, has fet que la Festa dels Traginers s'hagi fet gran i reconeguda arreu del pais!

GRÀCIES, BENVINGUT!

Juan Caballero, Bartolomé Gonzalez, Jordi Sarri



[Aquest article apareixerà a l’edició impresa del Sarment corresponent al mes de desembre. Ens afegim al condol per la pèrdua de qui fou també col·laborador del nostre butlletí. El recordarem amb emoció.- N.de la R.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.