dijous, 19 d’octubre del 2017

"Llibertat i democràcia"


Crònica abreujada i oberta d'unes setmanes mogudes

Després de celebrar el referèndum el dia 1 d’octubre, Balsareny s'està movent en noves concentracions i moviments populars: 

El dia 3 a migdia, un grup de persones es va congregar davant de l’Ajuntament amb motiu de la vaga general com a protesta per la repressió del dia 1. 

El mateix dia 3 es va pintar un mural a la carretera de Manresa amb el lema: “Llibertat i democràcia”. 

També el dia 3, hi va haver una altra concentració a les 6 de la tarda a la plaça de l’Església, on es va donar lectura al manifest de les entitats de Balsareny i al manifest del Comitè de Defensa del Referèndum. 

Encara el dia 3, altres balsarenyencs es van traslladar a Manresa per participar en una gran manifestació pacífica i silenciosa —estimada en 40.000 persones— en protesta per la repressió i en suport de la democràcia. 

El dia 10, diverses persones es van traslladar a Barcelona per concentrar-se al passeig de Lluís Companys en suport a la declaració institucional del president Puigdemont, que a Balsareny altres van seguir per la pantalla. 

El dia 16 a la nit, en saber-se l’empresonament els presidents de l’ANC i d’Òmnium, es va poder sentir una notable cassolada en diversos carrers del poble, que es va repetir l’endemà, dia 17, en què hi va haver una manifestació silenciosa, amb espelmes, en suport dels presos, que va acabar cantant Els Segadors a la plaça de l’Església. 

El mateix dia 17, alguns balsarenyencs van anar també a Barcelona, a la multitudinària manifestació de la Diagonal, com va passar a moltes ciutats i pobles de Catalunya. I el 18 hi va haver més cassolades, que s'han anat repetint en dies següents. 


El dia 21, en autocar i en cotxes particulars, nombroses persones del nostre poble van participar a la manifestació del passeig de Gràcia de Barcelona per demanar la llibertat dels presos, i alhora com a protesta per la decisió del Consell de Ministres de proposar al senat que apliqui, per primer cop a la història, l’article 155 de la Constitució, que a la pràctica suposa la destitució del president de la Generalitat i de tot el seu Govern, el control de l’activitat parlamentària fins la convocatòria de noves eleccions autonòmiques —encara no se sap en quines condicions— i el control dels Mossos d’Esquadra i dels mitjans de comunicació públics (TV3 i Catalunya Ràdio).

En aquests dies de mobilització ciutadana, que continuen, Balsareny hi ha aportat el seu gra de sorra. I el Sarment se’n fa ressò perquè en quedi constància.

Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.