dissabte, 30 de juliol del 2016

El butlletí municipal

OPINIÓ

ERC-BALSARENY informa
"El butlletí municipal"

Properament rebreu a casa un butlletí municipal de l’Ajuntament de Balsareny  on potser se us dirà que no hi hem volgut participar.

La nostra posició és clara. Un butlletí municipal ha de definir-se sobre les bases i normes que estableixi el Ple municipal i no pas sobre les decisions unilaterals de l’equip de govern. No sembla coherent tirar endavant un butlletí municipal sense l’aprovació del Ple i menys quan tampoc hi ha consens sobre la necessitat d’aquest butlletí i el cost que aquest suposa (la dotació econòmica podria destinar-se a fins socials com per exemple evitar el copagament del servei de teleassistència).

Durant la campanya per les eleccions municipals es van fer jornades participatives per elaborar el programa d’ERC-Balsareny. Entre les diferents propostes, ERC-Balsareny recorda i defensa la importància del butlletí Sarment, que malgrat les dificultats aconsegueix tirar endavant. El butlletí municipal suposaria una duplicitat, més si tenim en compte que l’equip de govern ja realitza diverses publicacions al Sarment i l’Ajuntament de Balsareny va restablir-hi no fa gaire un acord col·laboratiu.

Defensem fer arribar la informació de la gestió municipal a tota la població de manera transparent  i honesta, ja sigui a través de xarxes socials, d’estructures de participació, etc.; però també defensem optimitzar recursos. Per tant, la nostra proposta en aquest sentit és donar impuls al butlletí Sarment. Primer, perquè aquest arribi a totes les llars; i també, perquè en el seu contingut s’expressin totes les entitats del municipi.

Grup municipal ERC


dimarts, 19 de juliol del 2016

Eleccions Generals del 26 de juny

El passat diumenge dia 26 de juny va tenir lloc la repetició de les eleccions desafortunades del desembre de 2015, atès que del seu resultat no es va poder formar govern.

Els resultats generals a tot l’Estat han donat com a guanyador, una altra vegada, el PP, que ha obtingut 137 diputats, més que no pas al desembre (puja de 123 a 137); la coalició de Pablo Iglesias en manté en 71 (el 20-D en va obtenir 69 Podemos i Izquierda Unida 2); Pedro Sánchez perd 5 parlamentaris (de 90 passa a 85) i Albert Rivera en perd 8 (de 40 a 32). En conjunt, el centre-dreta suma 169 diputats (PP i C’s), mentre que el centre-esquerra 156 (PSOE i Units Podem). Sembla que aquesta vegada hi haurà govern presidit pel PP i amb possibles pactes que, en aquests moments s’han d’acabar d’aclarir. Però podrien constituir-se les noves Corts Generals a primers d’agost.

A Balsareny els resultats globals i per taules són els següents:



1-A
1-B
1-C
2-A
2-B
3
Total
PODEM
79
91
61
85
71
37
424  (25,1%)
ERC
66
66
64
63
62
62
  383  (22,6%)
CDC
52
34
64
40
64
77
331  (19,6%)
PSC
35
47
31
61
66
26
266   (15,7%)
C’s
18
24
28
23
12
9
114  (6,74%)
PP
19
18
10
27
30
5
109  (6,45%)
PACMA
4
3
1
3
5
3
  19  (1,12%)
Recortes 0
1


1
2

    4  (0,24%)
PCPC
1


1


    2  (0,12%)
Blancs
3
2
6
4
6
2
   23  (1,36%)
Nuls
0
8
1
1
4
1
   15  (0,89%)
VOTS
278
293
266
309
322
222
1690
ELECTORS
418
432
425
511
507
343
2636
PARTICIP.
66,5%
67,8%
62,6%
60,5%
63,5%
64,7%
64,11%


















Com veiem, en conjunt torna a guanyar Podem, que és el que obté més vots en totes les taules, tret de la 1-C i la 3, on guanya ERC. Tanmateix perd vots respecte al 20-D: de 437 passa a 424. El segon lloc globalment torna a ser per a ERC, tot i que perd 12 vots i passa de 395 a 383. El tercer lloc també és per a CDC (que al desemnbre es deia Democràcia i Llibertat), que també perd vots, encara més que els altres, i passa de 387 a 331. Igualment, el quart lloc és per al PSC, el qual guanya alguns vots: passa de 257 a 266. El cinquè lloc torna a ser per a C’s, però amb un nombre molt més baix de vots: de 157 passa a 114. El PP es manté en sisè lloc i guanya un sol vot: de 108 a 109. Per altra banda, Unió Democràtica no es presentava en aquesta ocasió, com tampoc UPiD; i els partits minoritaris han estat el mateixos: PACMA, Recortes Cero i Partit Comunista, amb un total de 25 vots, similar al 20-D.

La participació global ha estat del 64,11%; la més alta, a la taula 1-B i, la més baixa, a la taula 2-A. En les eleccions del desembre, la participació va ser més alta, el 69,1%; hi ha hagut, doncs, una pèrdua de 5 punts.

La gràfica per taules és aquesta:


La gràfica on es comparen els resultats entre les dues convocatòries, pel que fa als principals partits, és la següent. Fixem-nos que són, en conjunt, uns resultats molt semblants.


Per últim, cal dir que, pel que fa al Senat, torna a guanyar a Balsareny el jutge Santi Vidal, per 470 vots; seguit de la Mireia Ingla, amb 421 vots; i el Miquel Calçada, amb 348 vots. Només el primer, Santi Vidal, va sortir escollit senador per Barcelona, per ERC. Els altres 3 senadors per Barcelona són de Podem.

Text i gràfiques: Isidre Prat

dissabte, 16 de juliol del 2016

Pilar Meca, psicòloga al Casal

ENTREVISTA


Pilar Meca, responsable de psicologia al Casal Verge de Montserrat

Pilar Meca Fàbrega va néixer a Cardona el 13 de maig de 1980, és llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i fa onze anys que treballa com a dinamitzadora Socio-Cultural a la Residència Casal Verge de Montserrat.

A la Pilar li agrada llegir, i actualment llegeix Sineidesis, el arte de materializar los sueños, de Víctor Brossa. Però un dels seus llibres preferits és La joven de las naranjas, de Jostein Gaarder. En el camp esportiu, fa ioga i pilates; la natació, tot i que li agrada, actualment no la practica. Pel que fa a viatjar, ha visitat diverses ciutats angleses, com Londres, la seva ciutat preferida, i recentment Bristol i un poble proper anomenat Glastonbury, que reconeix que va ser una gran experiència. Com a lleure li agrada caminar, el cinema, escriure, pintar, meditar i tot allò que li permeti connectar amb ella mateixa.

—Com vas entrar a formar part de la Residència Casal Verge de Montserrat?

—Venir aquí al Casal va ser inesperat. Jo treballava a Manresa amb l’Anna Gallardo, psicòloga del centre, i la noia que cobria el lloc que ara ocupo plegava i va quedar vacant. Aleshores van necessitar una persona per poder cobrir la plaça i seguir amb el programa d’activitats establert. M’ho van oferir i després de fer una entrevista, jo ho vaig acceptar.

Quants anys fa d’això?

— El temps ens passa gairebé sense adonar-nos-en, especialment en aquesta dedicació i servei a les persones grans. Ara que em fas aquesta pregunta, m’adono que ja farà onze anys que estic al Casal Verge de Montserrat.

I havies treballat donant aquest servei a un altre lloc? En què consisteix la teva feina?

—Aquesta és l’única residència on he treballat, i és clar que la feina ha anat evolucionant, però no puc comparar-la amb cap altra residència. La meva feina, que és de jornada completa, consisteix a buscar i oferir activitats als nostres usuaris. Aquestes activitats tenen com objectiu donar continuïtat al seu projecte de vida, així com fer-los sentir útils i augmentar la seva autoestima. Les activitats s’adapten a les necessitats i limitacions dels nostres residents i usuaris del Centre de Dia. Evidentment, hi ha moltes persones que treballem al centre, actualment una cinquantena, i cadascuna té les seves funcions i la titulació necessària per a realitzar-les.

Actualment, a quantes persones dediqueu la vostra atenció?

—Doncs atenem unes 80 persones, entre residents i usuaris del Centre de Dia.

Què en penses, de Balsareny? Com veus el poble?

—Tot i que fa molts anys que treballo aquí, no tinc massa relació amb el poble de Balsareny, però puc constatar que veig un poble actiu i obert. El que sí que puc valorar és la relació amb treballadores, familiars i voluntariat del centre, i també amb entitats diverses, escoles, etc. Penso que formen aquest camp important i humà pel dia a dia dels nostres usuaris. Veig un poble molt obert que sempre m’ha tractat bé. Vinc a treballar-hi i interacciono poc amb el poble.

Josep Gudayol i Puig

La Biblioteca i l’estiu

A l’estiu, la Biblioteca canvia els seus hàbits i proposa nous serveis i activitats per continuar activa i integrada en la dinàmica de Balsareny. En aquest breu article us volem explicar què estem fent aquests dies de tanta calor, a més d’atendre tots els nostres usuaris.

Bibliopiscina

Des de l’1 de juliol tenim posada en marxa la Bibliopiscina. Com ja sabeu d’altres anys, deixem diaris, revistes i també llibres perquè llegiu i, si convé, agafeu en préstec. També volem temptejar alguna activitat in situ per promoure la lectura i dotar la bibliopiscina de més vitalitat.

Tallers d’estiu

Continuem amb la nostra oferta de tallers, en aquest cas coordinats amb el Casal d’Estiu, cada dijous al matí. Fem uns tallers de reciclatge de paper amb la Fundació AMPANS i també hem ofert el taller ‘L’hort urbà’ impartit per l’Ester Casanovas amb la col·laboració de la regidoria de Medi Ambient de Balsareny.


Què llegim?

En relació al foment de la lectura, hem preparat una selecció de llibres per a l’estiu per a tots els públics. En el cas del públic adult, hem posat uns expositors dels llibres que tenim a la Biblioteca i que recomanen les biblioteques de la Diputació a l’espai Els bibliotecaris recomanen ttp://bibliotecavirtual.diba.cat/els-bibliotecaris-recomanen# (apartat ‘Recomanacions’  de la Biblioteca Virtual de la Diputació).

Per al públic infantil i juvenil, hem fet també un aparador de lectures recomanades. De fet, es tracta del fons que hi ha a la Biblioteca dels guanyadors i els finalistes de les darreres edicions dels premis Atrapallibres i Protagonista Jove convocats pel ClijCAT (Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil). Si voleu més informació sobre aquests premis consulteu la web del ClijCAT (http://www.clijcat.cat/).


Així que si voleu o heu de llegir llibres durant aquest estiu, a la Biblioteca Pere Casaldàliga en trobareu una molt bona tria!

Per viatjar

I, per últim, per als que tenen la sort de viatjar aquest estiu, tenim una molt bona selecció de guies de viatges que podeu agafar en préstec.

I les vacances?

Aprofitem aquest escrit per informar-vos que la Biblioteca tancarà de l’11 al 19 d’agost. La resta de dies la Biblioteca estarà oberta seguint aquest horari: De dilluns a divendres, de 15:30 a 20:30 h. (a excepció del període del 18 de juliol al 10 d’agost, que tancarem a les 19:30 h); els dijous, de 10 a 13:30 h. I els dissabtes tancat.

Ana Pérez Hidalgo, directora de la Biblioteca de Balsareny


Activitats populars del juliol



El mes de juliol és el dels tradicionals sopars de carrers. El dia 2 es va fer el del carrer Vell (Àngel Guimerà) i el dia 16 el del carrer Nou (Sant Domènec), tots dos amb ball. 



També el dia 2 va tenir lloc el sopar del 25è aniversari de la Penya Barcelonista de Balsareny. El dia 9, la celebració de la diada de Sant Cristòfol, amb concentració i benedicció de motos, cotxes i tractors i un ball popular. 

Els dies 9 i 10, el Centre Excursionista va pujar al Robiñera (3.003 metres). 

El dia 10, a la piscina, es va celebrar un any més la campanya “Mulla’t per l’esclerosi múltiple”, amb les 7 hores de natació.  

Els dijous 7, 14 i 21, el grup La Garsa va organitzar per tercer any el “Cinema a la fresca” a l’era del mas Martí.


Des del mes passat i fins al 15 de juliol, a la Biblioteca Pere Casaldàliga es pot veure una exposició de dibuixos del grup d’expressió plàstica d’Ampans. 

Del 15 al 17 de juliol, es commemora el 80è aniversari de les Olimpíades Populars de 1936 a Barcelona (vegeu-ne més informació al blog del Sarment). 

I el dissabte 16, els Astroamics organitzen una observació de Saturn, Mart, Júpiter i la Lluna. 

Quan tanquem l’edició del butlletí, hi ha previstos el sopar del dia 23 al carrer del Castell i el dia 30 el dels carrers del Cadí, de la Breu, la baixada del Torrent i la plaça Ricard Viñas, sempre seguits de ball. 

En esports, a més, el 25 de juny va començar el torneig d’estiu solidari de futbol sala, que durarà fins a final de juliol. 

Durant tot el mes hi ha el Campus Esportiu d’Estiu, i cursets de natació a la piscina municipal.

I cada diumenge, sortides del Club Ciclista Alt Llobregat Pla i Baixada; els dies 10 i 31, sortides des de Balsareny, i els dies 17 i 24, la Cicloromànica. 

Novament, un mes farcit d’activitats, que cal agrair als organitzadors i a tothom qui hi participa.

Sarment
Fotos: Alfred Selgas, Centre Excursionista Balsareny (al cim del Robiñera), i Ajuntament de Balsareny


En record d'Eugenio Salomón Pastor

Balsareny acaba de perdre un veí estimat: L’Eugenio Salomón Pastor. La salut li va fer una darrera mala passada i va morir el dilluns 11 de juliol.

Era el gran d’una família nombrosa que arribà a Balsareny els anys cinquanta amb quatre fills: l’Eugenio, l’Ana Mari, el Paulino i el Julio. Una vegada aquí encara s’augmentà la colla amb l’arribada de la Conchita i la Maria Jesús.

L’Eugenio estudià per mecànic i n’exercí fins a la seva jubilació; molt bon professional, després de treballar per compte d’altri decidí, l’any 1974, establir-se a Balsareny bo i regentant un taller de venda i reparació de motos, vehicles pels quals sentia des de molt jove una gran passió. A falta de contrastar-ho, crec poder afirmar que és la primera persona del nostre poble que al seu moment participà en curses federades de motociclisme, amb una moto preparada per ell mateix.

On desenvolupà una tasca ingent és en l’àmbit de l’associacionisme. Fou fundador i president de Motor Sport Balsareny, directiu del Club Natació Balsareny, organitzador dels tornejos de billar que durant anys es van fer al Bar Centre, etc. No va tenir mai un no a l’hora d’ajudar qualsevol entitat local que li ho demanés. Vinculat a Convergència Democràtica de Catalunya, formà part de l’equip de govern municipal, d’on fou segon tinent d’alcalde. Es va encarregar de la regidoria d’Obres i Serveis, a la qual es dedicà en cos i ànima, sempre des de la ponderació i coherència més absolutes. També fou regidor d’Esports i durant el període en què ocupà aquesta cartera Balsareny va veure inaugurar el pavelló municipal d’esports. Darrerament, havia entrat a formar part de la junta del patronat del Casal Verge de Montserrat, i ha estat una vertadera llàstima la seva pèrdua, perquè en aquesta entitat segur que a no tardar s’hi haguera notat la seva empremta.

Dos ensurts molt importants en la seva salut, essent llavors molt jove, van fer que encara fos més estricte en la seva més que ordenada vida, i practicava la natació amb tenaç constància: a l’hivern a la piscina coberta del CN Sallent i, a l’estiu, a la piscina municipal de Balsareny, des del primer al darrer dia en què aquesta romania oberta.

Va gaudir sempre de l’escalf de la seva llarga família, i molt especialment de la seva esposa Carmina i de la seva filla Raquel.

Descansi en pau el nostre benvolgut conciutadà.

Jacint Orriols

divendres, 15 de juliol del 2016

80 anys de l'Olimpíada Popular


Balsareny ha commemorat els 80 anys de l’anomenada Olimpíada Popular de 1936, en una bona iniciativa de l’Ajuntament, amb la col·laboració de nombroses entitats locals.

L’any 1931, les principals candidates a celebrar els Jocs Olímpics de 1936 eren Barcelona i Berlín. La proclamació de la II República espanyola va fer que el COI es decantés per la capital d’Alemanya. El 1933, amb l’ascens de Hitler al poder, el món va anar veient que el Tercer Reich aprofitaria els Jocs per exaltar el nazisme, tan contrari a l’esperit olímpic. Molts països van protestar, i alguns, com els Estats Units, es van plantejar de boicotejar-los, però no ho van fer i la designació es va mantenir.

A Barcelona va sorgir la idea de celebrar uns Jocs alternatius, centrats en l’esport i la cultura, i de caire marcadament antifeixista.  Es va constituir un Comitè format per partits polítics, sindicats i associacions esportives i culturals de la societat civil, sota l’empara de la Generalitat. Nombroses federacions esportives i atletes de diversos països s’hi van solidaritzar. Josep Maria de Sagarra va escriure l’himne del Jocs, un himne a la pau i la llibertat, que va musicar el compositor alemany Hanns Eisler.

Entre participants i espectadors, van venir a Barcelona unes 20.000 persones de tot el món. Els Jocs s’havien d’inaugurar el 19 de juliol de 1936 —un mes abans que els de Berlín— i havien de durar una setmana. El dia 18 encara es va intentar de fer l’assaig general de la cerimònia inaugural, però davant l’aixecament militar de Franco els Jocs es van suspendre. La nit del 18 al 19, Pau Casals estava assajant al Palau de la Música, també per a la inauguració, la Novena Simfonia de Beethoven amb la seva orquestra i l’Orfeó Gracienc, quan va saber que la cerimònia havia estat suspesa; a proposta seva, els músics van decidir continuar l’assaig fins al final, tot i saber que l’endemà no podrien interpretar l’obra.

Vuitanta anys després, a Balsareny commemorem aquells Jocs. Els actes van començar el dia 11 de juliol amb la pintada popular d’un mural al davant de la piscina municipal, i al llarg de tota la setmana es van celebrar activitats diverses. Al casal Verge de Montserrat van fer un campionat de dòmino el dia 12, i el dia 14, el grup La Garsa va muntar una sessió de “Cinema a la fresca”.

El divendres 15, a la sala de Plens de l’Ajuntament , després d’una introducció a càrrec de Xavier Novell, Carles Vallejo va oferir una conferència molt interessant sobre l’Olimpíada Popular, amb profusió de documentació i projecció de fotografies.  A continuació, actors i dansaires de l’equip d’Altafulla van representar l’obra “Els Jocs oblidats”, original de Marc Comabella, a la plaça de l’Església, i van acabar amb una repicada de campanes. Més tard es va celebrar una Milla Olímpica pels carrers del poble; es va fer un circuit per a gossos al Trull i una sessió de partides ràpides d’escacs a la plaça de la Mel.

Per dissabte dia 16 hi ha prevista una exhibició de falconeria i una competició de tir amb arc al camp de futbol7, i un torneig de bàsquet 3x3 a la pista de la zona poliesportiva. I per diumenge, un partit de futbol7 de solteres contra casades i una botifarrada popular.

Felicitem l’Ajuntament com a organitzador d’aquesta iniciativa i a les entitats que hi ha col·laborat: Associació Artística, Casal Residència Verge de Montserrat, La Garsa (CCB), Altafulla, Penya Barcelonista, Centre Excursionista de Balsareny, Creu Roja-ERIE, Club d’Escacs, Associació de Caça. Ràdio Balsareny i Unió Esportiva Balsareny.

Sarment
Fotos: Sarment