dilluns, 19 de desembre del 2016

Balsareny Avui

El valor de la persistència

Fa molts anys que la zona d’habitatges coneguda com “Carlets”, a l’indret esglaonat direcció carretera de Moià venint del carrer de la Mel, té una mancança de llum durant la nit. Tot i aquesta perillositat, mai no havia passat res. Ara bé, fa pocs dies que unes persones van estar a punt de prendre molt mal”. Aquest paràgraf encapçalava l’apunt del toc d’atenció d’aquesta secció del Sarment núm. 454, corresponent al mes de febrer de 2016, el qual duia a la seva portada el titular de “40 anys explicant Balsareny”. En aquest es recordava que el fet ja havia estat reivindicat dues vegades, degut a l’ensurt que van tenir uns veïns usuaris de la via.

En aquest cas, a la tercera ha anat la vençuda! Tot i que a vegades no sempre el valor d’ésser persistent té premi. Balsareny Avui felicita la regidoria pertinent per haver tingut en compte aquesta millora social i urbanística. Sí, en el moment d’escriure aquest article el pal del fanal nou ja està col·locat, i sense dubte, amb aquest nou punt d’il·luminació urbana Balsareny i els seus ciutadans hi hem guanyat.


Araguaia amb el bisbe Pere Casaldàliga (carta núm. 84, novembre de 2016). Les 4 ecologies segons Leonardo Boff

Ecologia social: És aquella que cerca abastar no tan sols el medi ambient, sinó també els qui el conformen i el seu benestar (l’ambient sencer), que no és només social, és sociocòsmic. Prioritza el sanejament bàsic dels humans i no tot allò que el fa bonic, com millors places, platges i avingudes. A la vegada defensa un desenvolupament sostenible que atengui les carències dels éssers humans, sense sacrificar el capital humà de la Terra.

Ecologia mental: També es coneix com ecologia profunda, ja que per mitjà de la reflexió, la sensibilitat i la capacitat de meravellar-se (que caracteritza les dones) tracta d’explicar i eradicar les múltiples diferències de la societat actual.

Ecologia ambiental: És la que insereix l’ésser humà i la societat dins la natura. També ateny els altres éssers de la natura, tots els qui constitueixen la comunitat planetària en què ens incloem, sense els quals no podríem viure. No és infinita, ja que els recursos no són infinits: s’estan exhaurint.

Ecologia integral: La Terra i tots els éssers humans emergeixen com una mateixa entitat, és a dir, un tot. Tant l’humà com la Terra sent, creix i evoluciona; és per això que es diu que l’humà es troba en un procés d’atropogènesi, de formació.

Característiques: És característic d’aquesta ecologia la igualtat i dependència d’uns i altres, i fins i tot de les coses que ens envolten. Es cerca relligar totes les coses per mitjà de la consciència social, ecològica, etc. S’enfoca en el medi ambient independentment de l’ésser humà i de la societat. Cerca principalment la preservació del medi de les espècies. Promou la utilització responsable dels recursos. Cerca noves tecnologies pro-ecologia. Procura habituar l’ésser humà a aquesta visió integral i holística. L’holisme no és la suma de les parts, sinó el fet de captar la totalitat orgànica. Desperta en l’ésser humà la consciència de la seva missió dins d’aquesta immensa totalitat. Ser pacients amb el procés global, els uns amb els altres i amb nosaltres mateixos, perquè tots ens trobem en el procés d’atropogènesi.


Festivitat de Santa Bàrbara

El passat dia 4 de desembre de 2016 va arribar un any mes la festa del col·lectiu dels miners de Balsareny i Sallent, que fa tants anys que exploten la potassa. La celebració d’enguany va engegar amb el primer tret d’avís a la població. Tal com es va poder escoltar a través dels altaveus instal·lats en alguns carrers balsarenyencs, la SAL de Balsareny, la SAL de Sallent, la SAL de Súria i la SAL de Cardona, i en conjunt la SAL del Bages sortia al carrer per tal d’honorar la seva patrona Santa Bàrbara.

Al nostre poble, i sota el patrocini de diferents entitats, entre elles l’Ajuntament balsarenyenc, de bon matí hi havia programat un suculent esmorzar que va ser preludi d’una sèrie d’activitats lúdiques i esportives, dutes a terme al Pavelló Municipal. Cap a quarts de dues de la tarda hi va haver un vermut aperitiu a la plaça de la Mel, on els més petits tingueren jocs infantils amb inflables. Mes tard hi va haver un berenar a la sala del Sindicat i un entretingut espectacle de màgia, i en arribar a les 9 del vespre la festa va ser arrodonida amb un gran ball de nit amb el conjunt Zamba Show.


Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.