dimecres, 26 d’octubre del 2016

Jordi Capdevila Alsina

ENTREVISTA


Jordi Capdevila Alsina, al servei carni de Balsareny

Carns Capdevila és l’establiment, situat al carrer Jacint Verdaguer número 9 de Balsareny, que regeixen des de fa disset anys el Jordi Capdevila i la Núria, la seva dona, carnissers. Ambdós tenen dos fills, el Gerard, que va ser Hereu de Balsareny, i la Judit.

En Jordi va néixer el 20 d’agost de 1970 i en acabar els estudis d’EGB, a Balsareny, va prendre la decisió de dedicar-se a les feines pròpies del camp. Prové d’una família de pagesos que viu a la casa de l’Alou, situada entre Balsareny i Sallent. Actualment regeix l’establiment familiar. Per la seva feina, ha de seguir diferents cursos per adaptar-se a les normatives que el càrrec li exigeix. Pel que fa al temps lliure, comenta que «en no disposar de molt temps lliure, no puc dedicar-me a viatjar ni gairebé llegir».

—En primer lloc, com va néixer el projecte de Carns Capdevila?

—M’agrada la pregunta. Jo, als 20 anys, vaig entrar a treballar a l’Escorxador de Balsareny. Aquell contacte amb els diferents carnissers va ésser el punt de sortida que em va fer pensar que podria obrir un establiment on comercialitzar xais i vedells procedents de la nostra pròpia granja. Va ser, però, en casar-me amb la Núria que ambdós ho vam veure molt més clar. I la veritat és que actualment, gràcies a la gent que confia en nosaltres, tenim moltes ganes de continuar.

—Sabem que sempre t’han agradat els animals. Com ens pots explicar aquesta afició?

—Doncs vaig pujar de petit com a pagès, i de més gran em va continuar il·lusionant molt tot allò que envolta el món animal. D’aquí l’entusiasme per poder dedicar-m’hi. El contacte directe amb una granja et fa estimar a totes les espècies d’animals que s’hi mouen.

—En referència al vostre producte, quins són els passos a seguir fins arribar a la venda?

—Com que tenim la granja tan a prop del poble, podem gaudir d’un circuit tancat de venda de proximitat. És a dir, plantem el gra, ens fem el pinso, engreixem l’animal per matar-lo a l’escorxador i desfer-lo a la botiga per acabar al taulell. Per tant, és gairebé un producte quilòmetre zero. Intentem elaborar tot allò que ens és possible, tot i que les necessitats de la gent cada dia canvien i ens cal posar-nos al dia. La nostra línia és elaborar poc, sovint i de la manera més natural possible.

—Ja fa anys que Balsareny no té escorxador. On feu, doncs, la matança?

—Actualment fem el sacrifici dels animals a Berga, ja que això em permet estar a la cadena de matança i garantir que els animals arribin a la botiga en les millors condicions.

—Creus que a Balsareny s’hauria de reobrir l’antic escorxador?

—Per anar bé a nosaltres, sí! Però reconec que mantenir un escorxador avui en dia no és fàcil. Cada dia es demanen millores i és un no acabar mai, a part del manteniment que també comporta.

—A més a més dels productes carnis, es pot trobar quelcom més en el vostre establiment?

—Com que no estem situats al centre del poble, també oferim, en atenció als nostres clients, un raconet amb alguns productes bàsics del dia a dia.

Josep Gudayol i Puig

Foto: Capdevila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.