dijous, 13 d’octubre del 2016

26 cançons infantils


L’EMMB informa

Entre els anys 1967 i 1970 es publicaren una sèrie de "singles" (discos de vinil petits) amb cançons infantils originals que assoliren un bon èxit de vendes. Eren obres amb lletra de Josep M. Espinàs i música de Francesc Burrull. Les veus que ho cantaven eren de diverses corals infantils, que aleshores ja eren nombroses a Catalunya. El mestre Burrull féu una gran tasca amb les composicions, els arranjaments, les orquestracions i la direcció, mentre que Espinàs posà el seu talent literari en la creació de les lletres.

La dècada dels seixanta del segle passat fou, al món occidental, una època de grans progressos i de canvis sociològics importants. La Catalunya d’aquells temps no hi fou pas aliena. Entre moltes altres coses hi hagué industrialització, corrents migratoris, va pujar la natalitat, es construí i s'urbanitzà, hi hagué l’esclat de l’automòbil i la joventut s’instaurà com a una nova classe.

La generació a la qual pertanyien Espinàs i Burrull tenia en aquell temps entre trenta i quaranta anys i va fer molta feina per tal que el país tingués un nivell cultural en el context d’un règim dictatorial ridícul i maldestre. Les activitats musicals eren un vehicle molt interessant per a portar a terme aquest propòsit. Foren moltes les persones que s’hi implicaren. Al nostre poble, i pertanyent a la generació esmentada, hi destaca Mn. Joan Bajona.

Aquells “singles” dels anys seixanta que van escoltar els nens i nenes de l’època han estat reeditats en format llibre-cd amb el nom de Les 26 cançons infantils; el trobareu a diverses biblioteques de la comarca. El llibre inclou la lletra i la música escrita de totes les cançons. A més, hi ha un pròleg molt interessant escrit per Lluís Llach. 

Feu sonar aquestes músiques a casa, els vostres infants ho agrairan.


EMMB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.