divendres, 18 de desembre del 2015

Tornarem a votar, i a fer cagar el tió

EDITORIAL


Tres vegades en un any: municipals al maig, catalanes al setembre i ara, el 20 de desembre, generals. Pot haver-hi qui se’n proclami cansat, però la democràcia és això, i renunciar al vot voldria dir perdre el dret de queixar-se després. La inacabable negociació —tres mesos, aviat— per la investidura del president de la Generalitat pot, certament, haver desanimat alguns votants, i els nous comicis poden comportar canvis tant en la participació com en el sentit del vot de l’electorat català. A nivell estatal, sembla que trontolla el bipartidisme i que altres opcions «emergents» —amb cares noves i alguns programes més que vells— poden aspirar a assolir espais de decisió. En efecte, si cap partit no obté majoria absoluta, la governabilitat necessitaria acords a dues o tres bandes; acords que potser no podrien millorar gaire la situació però que sens dubte podrien empitjorar-la. En termes de sobiranisme català, només Podem i IU assumeixen la conveniència de celebrar un referèndum sobre el dret a decidir —sense gaires esperances d’aconseguir la majoria efectiva per convocar-lo, i sense aclarir quina seria la pregunta—; al seu torn, PP i C’s propugnen una recentralització que laminaria encara més les malferides competències autonòmiques, mentre el PSOE s’aferra a una reforma constitucional que en diuen federalista però que, per l’experiència, podem sospitar que serà pura cosmètica. Sigui com sigui, el CCB, que portem gairebé 40 anys preconitzant la importància d’exercir sempre el dret de vot, continuem exhortant els nostres lectors a participar-hi: ajudant a decidir, des de les urnes, el nostre futur polític. Quedar-se a casa el dia de votar és una opció legítima, però mai no ens ha semblat que fos la millor idea.

Mentrestant, Balsareny ja ha començat la programació de Nadal: recollida d’aliments i de joguines; actes diversos per la Marató de TV3; cursa ciclista; futbol base, benjamins i veterans; exposició de pessebres; nadales i torrons al casal de la Gent Gran; audicions de l’Escola de Música i concert de les corals; els Pastorets; Cagatió i Parc de Nadal infantil; concert de Sant Esteve; el Quinto del Traginer; el concert de Cap d’Any; la cavalcada dels Reis de l’Orient... Des del Cercle Cultural de Balsareny us desitgem molt bones festes i que el 2016 ens sigui pròsper, o almenys raonablement feliç, i sempre ple d’esperança. Confiant que, com deia una antiga cançó, «el demà serà millor». 

Bon Nadal i bon any nou!

CCB 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.