dimecres, 29 d’abril del 2015

Garçotada i vermut negre


Garçotada 2015 i vermut negre de Festa Major

Els dies 18 i 19 d'abril el col·lectiu La Garsa vàrem celebrar la Garçotada. La Garçotada és un acte anual en què durant un cap setmana es fan diverses activitats obertes a tot el poble relacionades amb la cultura, la diversió i la comunicació. Vam començar amb una calçotada al pati de la casa Torrents, amb uns quaranta participants. Vam escollir aquest indret amb ànsies de reivindicar-lo per a properes activitats que es puguin fer al poble. Si hi heu estat (hi podeu entrar un cop l'any, per Traginers), veureu que és un espai arrecerat i acollidor, i òptim per a fer actes de 100 participants o menys.


Després de la calçotada —amanida amb riures, bromes i un sorteig— va venir una tarda de música folk americana en directe amb Nelson Poblete i Ricky Araiza. Poblete és un xilè molt reconegut als ambients de cantautors clàssics de Barcelona. Ricky Araiza, nascut a San Diego (Califòrnia), és un guitarrista molt versàtil que ha col·laborat amb Eagles, Birds i la Vella Dixieland entre d'altres. Van interpretar peces pròpies i alguna versió, explicant entre tema i tema històries de l'Amèrica profunda, de la construcció del ferrocarril a l'oest i recordant els desapareguts a la dictadura de Pinochet. Gràcies a la gran connexió entre músics i públic, la festa es va anar allargant fins al punt que Poblete i Araiza, que havien de marxar a mitja tarda, van acabar prorrogant la seva marxa cap a les 10 del vespre.


L'endemà diumenge, a les 10 del matí, unes 30 persones vam fer una caminada amb la col·laboració de l'AMPA de l'escola Guillem i el Centre Excursionista. Vam visitar un petit forn de calç que hem recuperat al Racó de l’Aclau. Durant l'esmorzar al costat del forn es va explicar en què havia consistit la recuperació i arranjament, una mica d'història de la fabricació de la calç i dels usos que tenia en èpoques antigues i vam xerrar una mica sobre la necessitat que tenim de conservar els elements patrimonials als pobles, molts especialment els més humils i discrets com és el cas d'aquest petit forn. Havent menjat una mica, vam tornar cap a Balsareny pel camí que passa pel costat de les tombes medievals de Sobirana. Allà vam parar una altra vegada i es va parlar sobre els costums funeraris de l'època i la forma de vida que havia a la Catalunya rural durant l'edat mitjana.





 



Una setmana més tard, La Garsa vam aprofitar l'espai que havíem redescobert a la casa Torrents durant la Garçotada per fer un petit acte de Festa Major. Paral·lelament a la trobada de cotxes clàssics del diumenge 26, una vintena d'amants de les motos Vespa van organitzar el Primer Scooter Run de Balsareny, consistent en una ruta per la comarca sobre les seves motos. La Garsa els va preparar un vermut negre amenitzat pel PD Naldu amb una gran sessió de música jamaicana. Els mateixos organitzadors vam quedar sorpresos de la bona acollida que va tenir l'acte, tant per part dels participants a la trobada com per part de la setantena de balsarenyencs que es van anar acostant a tastar el vermut. De ben segur que l'any que ve repetirem.



Text: La Garsa
Fotos: La Garsa / Berga Scooter Club / Alfred Selgas


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.