diumenge, 6 de juliol del 2014

Transmissions: un testimoni de la guerra


LA GARSA
‘Transmissions’: un testimoni de la Guerra Civil

El dia 31 de maig es va presentar al Sindicat el documental Transmissions. Memòries de Lluís Sala en un acte organitzat pel col·lectiu La Garsa amb la col·laboració del Cercle Cultural de Balsareny. Aquest documental recupera el testimoni del callussenc Lluís Sala, un dels darrers supervivents de la Guerra Civil.

Lluís Sala va fer la guerra a la 27a Divisió de l’exèrcit republicà enquadrat en una secció de transmissions i va participar en les principals batalles del conflicte: el front d'Aragó, la batalla de Terol, el Merengue o l'Ebre, entre altres. Posteriorment s'exilià a França, on fou internat als camps de refugiats de Sant Llorenç de Cerdans i de Setfonts. A partir dels anys 70 es començà a interessar per la guerra i n'acabà fent un dels principals leitmotiv de la seva vida. A banda de la vessant personal de Lluís Sala, Transmissions és una reflexió sobre els processos de memòria històrica realitzats al nostre país i un homenatge als pioners de la seva recuperació a partir dels anys setanta i vuitanta. Compta amb la participació de Joan Villarroya, Martí Marín, David Tormo i Pol Galitó, i torna a visitar els principals espais del conflicte, com el Merengue, l'Ebre i diversos camps de refugiats francesos, ara conservats com a lloc de memòria.

Fou un acte molt emotiu, ja que tot just feia 20 dies que el Lluís ens havia deixat a l'edat de 98 anys i aquesta era la primera projecció que es feia després de la seva mort. La presentació va anar a càrrec de membres de La Garsa i en acabar es va poder fer una tertúlia amb el director del documental i nét del protagonista, l'historiador surienc Jordi Algué Sala. Aquest va incidir molt sobre el silenci a què van ser sotmesos els vençuts durant la dictadura i els moviments massa tímids dels governs democràtics per recuperar la memòria històrica. Però les intervencions més emocionants van ser les de Maria Dolors Sala i de Felicitat Baraldés, filla i esposa de Lluis Sala, respectivament, que van voler fer de l'acte un homenatge al seu pare i marit. Van explicar durant una bona estona com la guerra va afectar la família i com era la vida al costat d’en Lluis, un home compromès i actiu, de qui van recordar força anècdotes. En acabar l'acte, La Garsa va fer entrega d'un ram de flors amb els colors de la bandera de la República espanyola a la Felicitat com a mostra d'agraïment a la família per haver-nos portat al poble un documental d'una qualitat excel·lent i haver-nos ofert una tarda de grans emocions.

La Garsa


Foto: Jordi Algué Sala. Felictat Baraldés amb Oriol Serra 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.