divendres, 11 de juliol del 2014

'Retalls d'una vida', de Rosa Fígols

EL CALAIX DE LA BIBLIOTECA



La tarda del divendres 13 de juny es presentava molt càlida. Tal com havíem anunciat, la presentació del llibre Retalls d’una vida: records d’una besàvia amb bona memòria començaria a les sis.

La protagonista i l’autor del llibre, juntament amb altres familiars, ens van ajudar a acomodar la biblioteca per a l’esdeveniment. Faltava mitja hora per començar i ja estava tot preparat. La Rosa es mostrava inquieta davant la insistència de molts dels presents que li demanaven una dedicatòria firmada al seu exemplar.

A les sis en punt, després d’una petita introducció de la directora de la biblioteca, va començar l’acte, a càrrec de Marc Comabella Navarro (autor de l’obra), Rosa Fíguls Playà (protagonista) i Ramon Carreté Parera (corrector). Van assistir-hi més de 45 persones, i l’espai de la biblioteca va quedar petit. La presentació del llibre va durar aproximadament mitja hora; després, els assistents van ser convidats a una copa de cava.

Durant la presentació es podia percebre que, més enllà del vincle familiar que uneix la Rosa i en Marc, hi ha la complicitat que comparteixen les persones després d’hores i hores d’explicar  records,  moments i instants viscuts d’una època llunyana, que molts de nosaltres només coneixem a través dels llibres i de les històries dels nostres pares, avis o besavis.

Del llibre es desprèn que la memòria de la Rosa és capaç de recordar minuciosament molts dels detalls de la seva vida, com si només haguessin passat unes hores; perquè, en paraules d’en Marc, va haver de resumir molt les explicacions de la seva besàvia.

Així doncs, us animo que llegiu el llibre, en el qual es relata la vidade la Rosa i els convulsos anys que li va tocar viure. És un llibre ple d’anècdotes personals i pensaments íntims, on es plasma la societat de l’època, i hi surten molts veïns i veïnes del poble.


La Rosa, en cloure l’acte, va dir aquestes paraules:

«A la meva vida, com a la de molta gent, han passat uns fets que han marcat un camí, un recorregut. I arriba un punt que una es pregunta: estem parlant d’una vida o bé d’un llibre? I sí, estem parlant d’un llibre carregat de records, plors, somriures, pors, nervis, amor, guerra, pèrdues, naixements... I, per sobre de tot, la família: el més important per a mi. Us convido, amb aquestes pàgines, a reviure els meus pensaments i sentiments més íntims al llarg de tots aquests anys; situacions que potser havíem compartit amb algunes persones assistents en aquesta sala. Només em queda agrair de tot cor la vostra presència i el vostre suport. Moltes gràcies!»

Núria Puigivila i Viñeta
Fotos: Biblioteca Pere Casaldàliga





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.