dilluns, 16 de juny del 2014

Núria Puigivila, bibliotecària

ENTREVISTA


Núria Puigivila, responsable de la Biblioteca de Balsareny

Ens trobem a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny amb l’actual responsable del servei municipal, Núria Puigivila i Viñeta. La Núria va néixer el 26 de març del 1980 a Vic, on posteriorment cursà la diplomatura de Biblioteconomia a la UVIC. També compta amb la llicenciatura en Documentació, obtinguda a la Universitat de Barcelona (UB).

Puigivila és amant de la lectura. El darrer llibre que ha llegit és Eufòria, de Xavier Bosch. És també una gran viatgera. Coneix moltes zones d’Europa i Àsia, com Praga, Vietnam, Síria, les Illes Caiman i Jordània. Pel que fa al lleure, el que més li agrada és anar al cinema i escoltar diferents programes de ràdio, com per exemple “La competència”.

Com va anar tot això de venir a Balsareny i quan hi vas arribar?

-—Ja fa aproximadament quatre anys que treballo en biblioteques de la Diputació de Barcelona. Vaig estar a Navarcles durant gairebé tot l’any passat. Vaig optar a la plaça de direcció, però no vaig aconseguir-la. Quan se’m va acabar em van oferir de venir a Balsareny i, com que coneixia la zona, vaig decidir acceptar-ho. Sóc a Balsareny des del febrer.

—Així que ja coneixies Balsareny?

—Doncs sí: havia vingut algun any a la Festa del Traginers amb els meus pares i la meva germana.

—Quina impressió vas tenir en arribar-hi?

—Balsareny és un poble tranquil i acollidor que em recorda molt al poble on he viscut gran part de la meva vida, Calldetenes, a la comarca d’Osona.

—Des de la casa dels llibres de paper, i davant d’un món digitalitzat, quin futur li veus, a la documentació escrita?

—Bé, la biblioteca no és només un lloc on es guarden i es presten llibres. És un centre de coneixement i ho ha estat sempre; és el lloc on es cura la ignorància. El món digital ens proporciona eines que ens faciliten el compliment de la nostra missió i des de la Biblioteca Pere Casaldàliga ens adherim a aquestes eines amb la voluntat de difondre les activitats, informar del fons i dels serveis de la biblioteca, de mantenir informats de les novetats als usuaris, de potenciar-ne la participació, destacant-ne la part més lúdica i atractiva, i de crear els mecanismes per detectar les tendències i necessitats dels usuaris.

—Explica’ns com veus aquest espai de lectura i meditació.

—La biblioteca és sobretot un espai de trobada i d’intercanvi de llibres i lectors, de ciutadans i materials electrònics, audiovisuals i d’amants de la música i del cine, de persones a persones. Actualment, en un marc de greu crisi econòmica, la biblioteca realitza una funció social i educativa molt important, així com també d’inclusió social, ja que ha augmentat considerablement el nombre de persones a l’atur i en precarietat laboral.

—En atenció als nostres lectors digues-nos: quins són els serveis que actualment podem trobar a la biblioteca?

—Els serveis bàsics de la biblioteca pública són: servei d’informació i referència, servei d’informació local, servei d’obtenció de documents, servei de consulta i lectura, servei de préstec (personal, interbibliotecari i a entitats), servei de formació d’usuaris, serveis especials, serveis d’extensió cultural, i a més a més, accés a internet i a wifi a tota la biblioteca.

Josep Gudayol i Puig

Foto Arxiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.