diumenge, 15 de juny del 2014

El calaix de la Biblioteca

POESIA 'UBI SUNT'




Segons el DIEC2 el mot “poesia” pot significar l’Art del llenguatge que consisteix a expressar segons un ritme, normalment el del vers, un o diversos temes, una idea, un sentiment, etc., als quals cada poeta vol donar un valor propi i universal alhora.

És aquesta connotació la que van expressar  els quatre rapsodes del grup Poètics amb el recital Ubi Sunt, realitzat a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny el dia 8 de maig a les 7 de la tarda.

Ubi Sunt és una expressió llatina que significa enyorança d’un temps passat.

La vintena de persones que van assistir a la vetllada van gaudir, durant una mica més d’una hora, amb les veus de la Rosa, en Toni, en Gabriel, i en Quimet (que també tocava la guitarra) que ens van recitar 27 poemes d’autors tan diversos com Gabriel Ferrater, Salvador Espriu, José Agustín Goytisolo, Montserrat Butxaca, Marc Romera, Francesc Garriga, Joan Brossa, Luis Cernuda, Montserrat Roig, Miguel Hernández, Joan Margarit, Miquel Martí i Pol, Màrius Sampere, Mercè Rodoreda, Vicent Andrés Estellés, Omar Khayyam, Amir Or, Toni Gol, Josep Pons i Alsina, Joan Salvat-Papasseit i Juan Ramón Jiménez.

L’audició es va acabar amb el recital del poema Elionor, de Miquel Martí i Pol, que va servir d’homenatge a les dones treballadores de les colònies tèxtils d’aquest eix del Llobregat i la posterior ovació del públic present a l’acte.


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE RAMON CABANA


La conclusió a la qual vaig arribar després d’escoltar el discurs de presentació del llibre Quaranta cursos, quaranta classes de Mn. Ramon Cabana és que és un ésser que traspua compromís.

Compromès amb diverses causes socials i polítiques i implicat, des de sempre, en la militància activa.

I és que a més de ser capellà ha estat durant 40 anys professor de diferents escoles i instituts.

Quaranta cursos de donar classe, condensats en quaranta lliçons de vida que ell mateix ha donat i ell mateix ha après.

Llegir aquest llibre és percebre les vivències que ha experimentat i les conclusions a què ha arribat un home compromès, carismàtic i estimat i odiat a parts iguals en tots els pobles on ha estat.

La vintena de persones que van assistir a l’acte van escoltar amb aire encuriosit, interessat i tafaner les seves anècdotes i vivències personals.

Felicitats, Ramon, per la publicació d’aquest llibre.


Entrega de premis del concurs literari de Sant Marc


Com cada any, el dia 24 d’abril de 2014, es va celebrar l’entrega de premis del Concurs Literari de Sant Marc convocat pel Consell Municipal de Cultura de Balsareny.

La modalitat escollida d’enguany era la poesia; per tant, tots els premis atorgats van ser per treballs poètics que complien els requeriments demanats pel Consell Municipal de Cultura.

Pels volts de les sis de la tarda, la biblioteca estava plena de bat a bat, i els preparatius per la celebració ja estaven tots a punt.

Es respirava inquietud entre la canalla assistent a l’acte per la possibilitat d’obtenir un dels premis.

A les 18.00h en punt va començar l’acte, presidit pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Balsareny, Roc Carulla, i per la pubilla de Balsareny 2013-2014, Laura Calveras.

Com a conseqüència del malaurat accident viscut al poble durant els últims dies de Setmana Santa, en què el jove David Martínez Arteaga va perdre la vida, víctima d’un accident de trànsit, els companys i amics del jove el van voler recordar llegint-li unes paraules de record, amb la posterior ovació del  públic emocionat assistent a l’acte.

Posteriorment, es va procedir a l’entrega i posterior lectura del poema per part del guanyador/a de cadascuna de les 8 categories.

Els guanyadors van ser:

Categoria menors de 6 anys: Nil Codina Garcia
Categoria de 6-7 anys: Kenny Henares Tamayo
Categoria de 8-9 anys: Bernat Sivill Pla
Categoria 10-11 anys: Mar Sangüesa Bustamante
Categoria 12-16 anys: Desert
Categoria joves de 17 a 20 anys: Desert
Categoria de 21 a 59 anys: Diego Galera Morales
Categoria de més de 60 anys: Manola Asensio Asensio.

La festa es va acabar amb un petit concert  de les Corals de l’Escola Municipal de Música de Balsareny.


Núria Puigivila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.