dimarts, 18 de març del 2014

La mare fa 98 anys

OPINIÓ
















La mare fa 98 anys

Nascuda prop del Bastareny, un riuet polit i juganer, la dolça remor de les seves aigües va acotxar els seus primers sons. Filla del Fuster de cal Frare i de la petita de cal Pernau. Terradelles —terres petites— de Bagà i de seguida Bellpuig: les dues referències de la seva infantesa. Va tenir dues germanes; era bessona i l'altra nena es va morir poc després de néixer... Més tard, la pèrdua de la Conxiteta, de deu anys, pèrdua en el temps però no pas en el record. Amb el rerefons tan i tan present del santuari i del Prat de Paller.

Torna de Bellpuig a Bagà plena d'il·lusions que s'aniran complint. L'ofici de modista li omplia les hores, però li  queda temps per viure la joventut. Serveix de model fotogràfica del seu cosí Josep Pedrals. I l'objectiu de l'amor del jove sastre Jana, que ja l'havia ullada abans. Comença el festeig. La guerra, innecessària i cruel, el dificulta, però no l'estronca. Sempre quedarà Paller.
 

Després del desastre, foc nou. Casament modest i il·lusionat. La nova llar, humil i càlida, a Balsareny. Naixia una nova família. Els fills, de mica en mica, treien el cap: tres noies i tres nois. Tres parelletes... tres àvies. El pal de paller aguantava, tant sí com no. I a poc a poc, entre família, vetllador i botiga els anys passaven. Els fills creixien i es reproduïen. Arribaven els néts: noves il·lusions, noves famílies. Tristeses també, però la roda de la vida segueix rodant, i dels nets neixen besnéts.
 

Mentrestant,a l'hora del repòs arriben els viatges: petit esbarjo després de tants treballs, sempre tots dos com al començament. I arriba el moment de les celebracions. Aniversari rere aniversari, per què no? Són molts anys a l'esquena i cada dia podria ser un aniversari, per a bé o per a mal. És encara la roda de la vida...

I aquesta roda us ha portat fins avui, 98 anys després. Els que en un moment o altre hi hem anat apareixent, estem tan contents de ser-hi que us volem dir amb veu emocionada allò que tothom sap:
US ESTIMEM, MARE, AVIA, BESÀVIA. NO US PODREM MAI DIR PROU GRÀCIES: SEMPRE QUEDAREM CURTS. PER MOLTS ANYS!

Jordi i Conxita Planes Casals
Fotos: Família Planes i Casals



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.