diumenge, 17 de novembre del 2013

Per una mineria sostenible

EDITORIAL












Cal buscar solucions per no tancar la mina

A finals d’octubre es va conèixer una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lant l'autorització ambiental que el Govern de la Generalitat va concedir a l'empresa Iberpotash l'abril de 2008. Aquesta sentència implicaria el cessament de les activitats extractives de la mina de Sallent-Balsareny.

El TSJC considera que l'activitat que duu a terme l'empresa al runam salí del Cogulló de Sallent no s'ajusta al planejament urbanístic vigent, ni tampoc als anteriors. A més, argumenta que no es va fer una declaració d'impacte ambiental, que considera imprescindible per dur a terme l'activitat.

La Generalitat ha respost presentant un recurs al Tribunal Suprem: l’ocupació preval sobre el runam. Alhora es compromet a treballar perquè es pugui dotar les activitats mineres d'Iberpotash a Balsareny i Sallent de les autoritzacions ambientals legalment necessàries; a continuar elaborant amb l'empresa i els ajuntaments implicats en el pla que permeti el cessament ordenat de les extraccions de potassa a Sallent, l'eliminació en primera instància del runam de la Botjosa amb la reconversió de la zona en sòl industrial i la restauració del runam del Cogulló; i a vetllar perquè les activitats mineres es desenvolupin d'acord amb la llei i es puguin realitzar les inversions anunciades per l'empresa per a la revitalització econòmica de la comarca, que ha de comportar també la progressiva restauració ambiental del territori.

La decisió del tribunal ha sembrat l’alarma a la comarca, que veu perillar més de 600 llocs de treball directes i indirectes. Sindicats, organitzacions empresarials i cíviques i diversos partits polítics han expressat el seu suport als treballadors de la mina i han subratllat la importància que Iberpotash tingui continuïtat a la nostra comarca, complint naturalment les normatives legals exigides. Hi ha hagut una manifestació sindical en suport al manteniment dels llocs de treball, amb el lema "Llocs de treball, sí; medi ambient, també". D’altra banda, s’ha constituït una plataforma empresarial de suport a la mineria, i han circulat octavetes anònimes intentant polititzar la sentència.

La sentència del TSJC, en comptes de resoldre el problema denunciat, en pot generar un altre de pitjor. És obvi que Iberpotash ha de complir les lleis, com tothom, però la solució a la qüestió del runam salí no pot ser el tancament de l’activitat minera, que no resoldria els incompliments mediambientals i provocaria un problema laboral i social afegit en uns temps prou precaris de crisi econòmica i d’atur desbocat.

Al CCB creiem que cal el màxim respecte al medi natural i al medi ambiental; però també al medi social. Per això defensem la conservació i creació de llocs de treball sostenibles a la comarca, i estem a favor de potenciar l’activitat industrial en general, i la minera en particular. Esperem que les gestions del Govern, amb el suport de la societat civil, puguin abocar a una solució raonable.

La paralització de l’activitat minera no posaria pas remei al problema del runam, que s’arrossega des de fa molts anys; en canvi, deixaria sense feina més de 600 famílies, i això suposaria un altre cop molt fort, duríssim, a l’economia del territori i de la gent que hi vivim. Cal que tots els actors socials treballin amb seny per trobar una sortida que afavoreixi el bé comú.

CCB



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.