divendres, 29 de novembre del 2013

Fòrum de la Mineria


40 agents es troben en el Fòrum de la Mineria 

Divendres 22 de novembre es va reunir al Consell Comarcal del Bages el Fòrum de la Mineria. En van fer la presentació la presidenta del Consell, Mercè Cardona, i el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, qui assegurà que “Iberpotash compleix la legalitat”.

Sobre el futur del runam salí, Gendrau va assenyalar que es pot pensar en “recursos miners” i va apuntar que aquesta podria ser “una de les solucions” per aconseguir “la rebaixa d’aquestes muntanyes que malauradament comencen a formar part del paisatge d’aquesta zona del Bages”. “Un d’aquests recursos és l’explotació comercial, i aquest és un dels temes en què l’empresa treballa”. La Generalitat “és exigent” amb el respecte al medi ambient, però aquesta premissa no és “incompatible amb el creixement de l’empresa”.

Tots els agents van coincidir a assenyalar la importància de mantenir els llocs de treball, i l’empresa Iberpotash s’ha compromès a seguir treballant per reduir l’impacte mediambiental de la seva activitat. Per part de la Generalitat, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, va explicar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i va expressar la seva confiança en la resolució positiva del Tribunal Suprem. Mentrestant es va mostrar convençut que l’activitat minera a Sallent es mantindrà amb normalitat.

Des de la Generalitat es va manifestar la secretària de Territori i Sostenibilitat, Assumpta Ferran, afermant el compromís de fer complir la llei per assegurar l’activitat de la mineria amb totes les garanties. En la seva intervenció, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, va anunciar que la Generalitat treballa en un pla d’inversions per fer obres al col·lector de salmorres, que es podria afrontar dins aquest mandat.

Els representants dels treballadors, a part de defensar la importància de mantenir els llocs de treball actuals, ens hem unit per aportar solucions. Una d’aquestes és l’explotació comercial del recursos minerals del runam salí del Cogulló. La construcció de una planta de sal Vacuum, que permetrà eliminar primer el runam de la Botjosa, i la posterior restauració del Cogulló amb la valorització de material dels subproductes miners que contenen. La sallentina Laura Masana, diputada al Parlament de Catalunya per ICV, va dir que ja era hora que els sindicalistes “parlessin de medi ambient”. En les mesures de restauració del runam, anys enrere ja comptava “la construcció de una planta de sal a Sallent”. 

El Fòrum ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Mercè Cardona, i dels partits polítics amb representació a l’ens comarcal, del representants i tècnics dels departaments d’Empresa i Ocupació, Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, dels alcaldes de Sallent, Súria, Cardona i Balsareny, dels responsables de l’empresa Iberpotash, dels representants dels treballadors d’Iberpotash i també dels col·lectius de defensa del medi ambient. Finalment, el fòrum ha comptat amb la participació de la Cambra de Comerç, Pimec, la Federació d’Empresaris de la Catalunya Central, el sindicat Unió de Pagesos i la Plataforma Social de Suport a la Mineria i l’Activitat Industrial a la Catalunya Central.


Andreu Fernández Aguado
Analista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.