dissabte, 13 de juliol del 2013

Balsareny avui

Il·lusió i canó trencaren una meteorologia adversa

«Fal·lera, fal·lera, fal·lera gegantera!», així cantava Balsareny aquella tarda del passat mes de juny de 2013.

De bon matí una generosa —però poc productiva per a una festa de passacarrers— pluja primaveral feia preveure un dia passat per aigua, però no. Un veí meu la va encertar: «ja veuràs com, en arribar el migdia, una d’aquestes ventades estacionals farà sortir el sol i es trencaran els núvols».

A les cinc de la tarda, presidits pels gegants i gegantons balsarenyencs, els grups convidats feien presència a la plaça de la Mel per fer-hi «La gran plantada de gegants». Unes primeres gotes de pluja vam fer que tots els grups protegissin aquesta gent d’alçada dins la sala del Sindicat.

Era la primera trobada gegantera de «Els K+Sonen» i la il·lusió i els convidats de les Borges Blanques (el Canó) van trencar el que havia semblat una meteorologia adversa. Així començava una lluïda cercavila per la plaça de la Mel, carrer Ponent, carretera de Manresa-Berga, carrer Barcelona (aquí els participants de les colles d’Artés, les Borges Blanques, Cardona, Guixers, Montmajor, Ribes de Fresser, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Just Desvern i els amfitrions balsarenyencs van fer una plantada davant el bar La PaRockia per refer forces amb un berenar), Travessera, Sant Josep, baixada del Torrent, Creu, Sant Domènec, Àngel Guimerà i plaça de l’Ajuntament, on finalment tingueren lloc els «Balls de lluïment», amb l’estrena del ball de gegants amb els K+Sonen. Aquest ball l’acompanyà la peça musical composta per Albert Guinovart «Arion i el dofí de Cantània». Un bonic fi de festa on des de la megafonia de la plaça es van esmentar tots els grups participants amb els agraïments a tothom.


Poc ús o falta de manteniment?

La queixa d’alguns usuaris del servei públic de telefonia urbana instal·lat a diferents indrets balsarenyencs ha arribat a ‘Balsareny Avui’. Aquesta secció resta oberta a tota aquella informació que ens pugui solidaritzar amb un poble millor.

Darrerament s’han detectat deficiències a les cabines telefòniques. Sembla que en introduir les monedes a la màquina aquesta se l’empassa i la línia queda penjada, fent que l’usuari hagi de repetir l’operació incrementant el cost del seu ús.

Avui en dia la societat es mou amb una gran dependència de tecnologia (telefonia mòbil, xarxes socials, etc.), i no sembla estrany que aquest servei urbà caigui en desús i que la cabina deixi de donar un rendiment que pugui cobrir els mínims naturals de productivitat comercial.

Fent un repàs sobre la vida de les cabines, és sabut que han estat protagonistes en algunes ocasions de falta de civisme, vandalisme, trencament de la caixa per fer-se amb la quantitat acumulada del servei, etc. Anècdotes i també pel·lícules han girat sobre aquests cubicles urbans.


L’oficina de correus balsarenyenca es solidaritza

Els serveis d’informació de l’Ajuntament balsarenyenc ho va fer avinent a través de la megafonia instal·lada al nucli urbà: «L’oficina de Correus del nostre poble s’adhereix a la campanya solidària del Banc dels Aliments de Catalunya».

Des del dia 17 al 21 de juny de 2013, les diferents oficines de Correus de Catalunya es plantejaren com a objectiu col·laborar amb la campanya «La Fam no fa vacances», que el Banc dels Aliments portava a terme a fi de poder proveir els seus magatzems en previsió del descens d’estoc que s’esdevé cada any durant aquests mesos d’estiu. Tot això combinat amb el descens en donacions i l’increment de necessitats socials que hi ha.

La campanya la promouen els 9.000 empleats de Correus de Catalunya a les seves famílies, amics, clients i públic en general de tota aquesta xarxa d’oficines catalanes. Durant aquesta promoció es recollia arròs, pasta i llegum (secs o bé en conversa), conserves preferentment de peix, oli, llet i sucre, alimentació infantil (llet de continuació i papilles: aquest tipus d’aliment van escassos degut al seu alt cost i són molt necessaris).

‘Balsareny Avui’, amb dades recollides de l’oficina de Correus de Balsareny, ha pogut saber que durant un temps diari a Balsareny es van recollir productes de les especialitats que aquesta campanya ha promogut. Des d’aquesta entitat missatgera, moltes gràcies!


Final de curs i cloenda de l’Escola Municipal de Música

Arribat el mes de juny l’Escola Municipal de Música celebra els seu corresponent final de curs.

Amb un alt nivell balsarenyenc, emmarcat en el cant i la instrumentació musical, arribats els dies de l’estació primaverenca, escenifiquen el seu treball educatiu. I ho fan transportats sobre aquest cavall volador que grans i petits viuen a ritme de conte. Cal felicitar l’actuació, el passat 16 de juny de 2013 a la sala Sindicat, dels cors de sensibilització, elemental i mitjà de l’Escola Municipal de Música, que presentaren «Cançons»: «Cançons de diverses èpoques, cançons de diversos estils, cançons que ens han emocionat i ens han acompanyat en episodis de la nostra vida. N’hi ha moltes, n’hem escollit unes quantes i les volem compartir amb vosaltres. Us explicarem perquè ens agraden i us les cantem. Esperem que a vosaltres també us agradin, us transportin a experiències viscudes i us facin recordar bons moments. Ens agrada».

Cançons com Àguila negra (Barbara / Maria del Mar Bonet, coral adults); El gripau blau (EUA, Coral sensibilització); Els colors del vent (de la pel·lícula Pocahontas, coral nivell elemental); Dancing queen (Abba, coral adults); Fil de llum (de la sèrie Polseres Vermelles, original d’aquesta sèrie de TV), entre altres, van ressonar a la sala del Sindicat.

En el marc de la sala petita del Sindicat, el passat 20 de junt de 2013 arribava la cloenda, amb les seves dues parts, de les audicions del curs 2012-2013 de l’Escola Municipal de Música en la seva modalitat instrumental. Piano, bateria, saxo, guitarra i violí, al llarg del concert, anaren descabdellant la música que ha format part de l’ensenyament, amb el vent, la corda, el teclat i la percussió. El públic premià l’esforç realitzat durant el curs.

Des d’aquí volem felicitar a la quarantena d’alumnes que van actuar, i en especial volem centrar-nos en dos apartats (música i veu): primer Albert Neiro (guitarra i veu) acompanyat pels professors Marc Borau i Mònica Viu; i segon Sílvia Serra (guitarra i veu) i Laura Baron (piano i veu). Magnífica interpretació de Neiro amb «I am the Highway» de C. Cornell, així com de Serra i Barón amb «Love story» de Taylor Swift.

El professorat, sota la direcció de Joana Almansa, desitja a familiars i alumnes bones vacances.


Final de curs de la Coral Infantil Romaní

La Coral Infantil Romaní va introduir l’acte de final de curs, el passat 24 de juny de 2013 a l’església de Santa Maria de Balsareny, amb les següents paraules: «Hem arribat de nou al mes de juny i tancant l’etapa escolar, la Coral també s’acomiada oferint a tothom qui vulgui aquest petit concert de final de curs. Hi podreu veure el treball realitzat per part de cantants i músics al llarg d’aquest segon quadrimestre començat després de les vacances nadalenques. El repertori s’ha dividit en tres seccions segons els temaris que hem treballat. Bon estiu a tothom».

L’olor del romaní introduïa el seu perfum feta paraula amb el text de presentació llegit per Arnau Martín, obrint així l’espectacle de música i cant amb les següents cançons: El gat, Siempre encontrado, El Rossinyol, Pere Gallerí, La presó de Lleida, Yesterday i Hey Jude.


Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.