dissabte, 8 de desembre del 2012

Per molts anys, Coral Sant Esteve!

SOCIETAT
 

La Coral Sant Esteve compleix cinquanta anys. És un motiu d’alegria, constatar com una entitat cultural pot arribar a les bodes d’or amb tanta força i ganes de continuar fent activitats.

Va ser fundada el 1963 a la colònia Soldevila per mossèn Joan Bajona, que havia arribat a Sant Esteve el juliol de 1961 i per Nadal, col·laborant amb els Pastorets, va veure com unes noies assajaven cançons amb el mestre Frederic Font de Sallent al piano. Dos anys després, ja amb algunes veus masculines també, iniciats a la tècnica vocal pel mestre Lluís Virgili de l’Orfeó Lleidatà i amb l’ajut del músic Josep Maria Sensada Selva, la Coral Sant Esteve va començar a cantar en públic, amb aquella qualitat musical i vocal amb què de seguida va destacar i que ha mantingut i acrescut al llarg de mig segle.

Adherida a la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC, antigament Societat d’Orfeons de Catalunya), des de 1967 fins ara ha participat en totes les trobades corals que la federació ha organitzat arreu de Catalunya. Té enregistrats els discs Balsareny més de mil anys (1990) i Música de mossèn Llorenç Riu (1996). Ha actuat en representacions teatrals com Balsareny més de mil anys (1990, 1992, 1993), El retaule del flautista (1997), Ai mossèn (2005) i Residència Sant Esteve (2010), aixi com, en diverses ocasions, El poema de Nadal amb rapsodes dels Pastorets de Balsareny; i ha enregistrat la música dels Pastorets de Balsareny i l’himne de la Unió Esportiva Balsareny.

Organitza cada any el tradicional Concert de Sant Esteve amb la Polifònica de Puig-reig, durant molts anys també amb la Coral Sant Genís de Navàs i des de fa anys amb la Coral Els Ametllers i amb la Coral Infantil Romaní. Ha participat en els festivals Internacional de Catalunya Centre a Puig-reig i Castellbell i el Vilar; canta les Caramelles i ha participat en trobades i ha fet estades arreu de Catalunya, i també per Espanya i altres països d’Europa. Va participar en els actes celebrats pel F. C. Barcelona commemoratius del seu 75è aniversari (1974) i del centenari (1999). La dirigeix des dels inicis Joan Bajona, i des de fa uns anys Olga Puigbò n’és sotsdirectora.

Amb aquesta commemoració la Coral ha editat un programa en què agraeix a tots els cantants, familiars, col·laboradors i amics l’esforç que han dedicat a fer possible aquesta fita històrica. Hi escriuen Joan Bajona, director; Josep Creus, president de la Coral; Montserrat Cadevall, presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals, i Jaume Rabeya, alcalde de Balsareny.

Per celebrar el cinquantenari, la Coral presenta una vasta programació que s’estendrà durant tot l’any 2013:
 

·        Gener, 1. El Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra, amb la Coral Sant Esteve, la Coral Infantil Romaní i rapsodes dels Pastorets de Balsareny. A l’església de Balsareny, a les 18 hores.

·        Febrer, 17. Concert de la Polifònica de Puig-reig, amb un medley de diferents musicals i fragments de l’opera Cavalleria Rusticana de Mascagni. Director: Ramon Noguera. Al Sindicat, a les 18 hores.

·        Març, 17. Les cançons de Catalunya. Recull de cançons tradicionals catalanes, sobre un conte de Ramon Carreté, amb la Coral Sant Esteve, la Coral Infantil Romaní i rapsodes dels Pastorets de Balsareny. Al Sindicat, a les 18 hores.

·        Març, 24. Concert coral. Glòria, de Vivaldi. Coral Czarda, Coral Camerata Harmonica i cantaires de la Coral Sant Esteve, amb l’orquestra Bacassis i solistes. Director: Joan M. Bozzo. A l’església de Balsareny, a les 18 hores.

·        Abril, 28. Balsareny, més de mil anys. . Nova escenificació d’aquesta obra emblemàtica, en el marc de la festa major. Text de Ramon Carreté, música de Francesc Vila i arranjaments de Ramon Estrada. Amb l’actuació dels Pastorets de Balsareny, la Coral Sant Esteve i acompanyament de cobla. Direcció artística: Anna Obradors, Montserrat Sabala, Ramon Carreté i Lluís Sanllehy. Direcció musical: Olga Puigbò. Al Sindicat. a les 18 hores.

·        Maig, 19. Roda Coral 2013. La Coral Sant Esteve és l’amfitriona que acull aquesta trobada de corals d’arreu del país. Al Sindicat, a les 18 hores.

·        Juny, 1. Concert de la Vella Dixieland. Repetint una actuació d’aquesta gran banda jazzística que ja va participar en la celebració del 25è aniversari. Castell de Balsareny, a les 22 hores.

·        Juliol, 7. Concert de clarinets. Alumnes avançats de l’escola Creu Alta de Sabadell, dirigits per Jordi Díaz. Al Sindicat, a les 18 hores.

·        Setembre, 11. Cant d’Els Segadors. La Coral cantarà l’himne nacional de Catalunya en el marc de la tradicional lectura de poemes que els Pastorets de Balsareny ofereixen cada any, aquest cop amb una antologia de Climent Forner. Biblioteca Pere Casaldàliga, a les 12:30 hores.

·        Setembre, 14. Llegenda del comte Arnau. Teatre, cançó popular, música i jazz d’autor. Textos de Verdaguer, Maragall i Sagarra, música de Manel Vall. Intèrprets: Joan Crosas i Manel Vall. Castell de Balsareny, a les 22 hores.

·        Octubre, 6. Missa alemanya de Schubert. Coral Sant Esteve, dirigida per Joan Bajona i acompanyada al piano per Olga Puigbò. Església de Balsareny, a les 12 hores.

·        Novembre, 23. Concert de música religiosa. Cor Lerània, Camerata Harmonica i Coral Sant Esteve. Dirigits per Jordi Noguera, Joan M. Bozzo i Joan Bajona. Església de Balsareny, 21:30 hores.

·        Desembre, 26. Concert de Sant Esteve. Des de fa més de 40 anys, amb la Polifònica de Puig-reig. Al Sindicat, a les 12 hores.




Felicitem la Coral Sant Esteve pel seu cinquantenari i per l’empenta i energia amb què emprenen aquesta intensa programació. Per molts anys!

Sarment
Fotos: Jordi Sarri

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.