dilluns, 10 de desembre del 2012

Miguel de los Santos, repte empresarial


ENTREVISTA
 
Miguel de los Santos, repte empresarial als anys 70

Seguint persones que han estat compromeses fora i dins de Balsareny, ens trobem molt a prop d’on hi ha la botiga, despatx i magatzem de l’empresa balsarenyenca TOT INSTA, SL. Aquesta empresa actualment està sota la responsabilitat de Miguel Rodríguez Piedra, qui ha agafat el relleu del que va ser el seu patró, Miguel de los Santos Hernández.

En Miguel de los Santos va néixer a la població andalusa de Villanueva del Río y Minas (Sevilla) el 5 de setembre de 1954, i va realitzar els estudis del batxillerat. Pel que fa als esports, es decanta pel món ocellaire, i junt amb la seva companya Isabel Galera, són grans viatgers: «des de sempre ens ha agradat conèixer països d’arreu d’Europa per fer-nos-en un mapa cultural i geogràfic.»

Com va començar el repte empresarial, i per tant voler treballar per compte propi a Balsareny?

—Després d’uns anys en edat laboral, i havent estudiat i adquirit coneixements propis dels oficis que més il·lusió em feien (ens ensenya el carnet d’instal·lador), vaig decidir treballar a títol propi.

Quin any corria i quin va ser el primer nom de la firma empresarial quan vau començar?

—Segur que molts balsarenyencs recordaran el nom de MIDELSA, SCP, que va néixer l’any 1978. Posteriorment em vaig constituir com a TOT INSTA, SL.

—Passen els anys. TOT INSTA, SL, ha estat empresa d’un sol home o vas tenir més treballadors?

—Doncs corria l’any 1986 quan vaig arribar a tenir tres treballadors més.

—Entre el 1978 i el 1986, com era el desenvolupament industrial de Balsareny?

—Bé, si no m’erro, per aquell temps el padró d’habitants era més gran, i malgrat que pobles com el nostre mai no han tingut de ple una autonomia industrial, pel que fa a petites empreses Balsareny anava fent.

—Davant del fet de no poder viure tan sols del mateix poble, vau haver d’obrir-vos a l’exterior?

—Sí. Tal com comprendreu, nosaltres vam poder créixer treballant per un seguit d’empreses grans, concretament manresanes; com ara Cots i Claret, Constructora d’Aro, etc. També, però, vam treballar en infraestructures noves al nostre poble, com ara els col·legis, la piscina, l’Ajuntament, etc.

—Avui, ja jubilat des del 2011, després d’aquest llarg recorregut, tornaríeu avui a emprendre el mateix viatge empresarial?

—Bé, malgrat que els temps són diferents, el meu caràcter emprenedor continua sent el mateix. Quan un es planteja un repte, s’ha de tenir  personalitat i una certa valentia.

—I l’empresa, continua tenint la seva seu social al mateix lloc?

—Sí, l’adreça és al carrer Travessera, 77, baixos B, i en Miguel Rodríguez, que en va ser un gran treballador durant més de 15 anys, és avui qui en porta el timó i en representa la continuïtat.

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.