dijous, 12 de juliol del 2012

Josep Forasté Roca (1924-2012)

NECROLÒGIQUES

El dia 11 de juliol ens va deixar, als 88 anys, Josep Forasté Roca. Nascut a la Rabeia l’abril de 1924, va anar a l’escola de la Colònia Soldevila i després un any a l’Escola Parroquial de Sant Josep, però qui el va marcar més profundament va ser el mestre republicà Eloi Regné a les Escoles Nacionals. Molts anys després, en Forasté en va escriure una emotiva evocació: Eloi Regné, records d’un magisteri exemplar, que va publicar a les pàgines de Sarment (núm. 211-215, desembre 1993 a abril 1994).
Als 14 anys va entrar a treballar a Manufactures Soldevila, on va ser teixidor, mecànic d’ovilladores i finalment contramestre. Va tenir durant anys una participació molt important als Pastorets de la Colònia Soldevila i en el seu grup de teatre (hi feia de Satanàs i en va ser director als anys seixanta). Sempre l’he recordat en un excepcional muntatge d’El diari d’Anna Frank que van posar en escena l’any 1966, dirigit per Sebastià Camprubí, on ell interpretava un dels protagonistes, el senyor Frank. També vaig tenir l’honor de poder actuar amb ell en la representació commemorativa dels 50 anys dels Pastorets, l’any 1998, juntament amb altres actors i actrius històrics.

La seva gran contribució a la història local és el seu magnífic llibre Història de la Rabeia i de Sant Esteve (CCB – Ajuntament de Balsareny, 1997), on va deixar un testimoni fidedigne i acurat de la vida social d’aquestes dues colònies tèxtils, tan importants en la història cultural del nostre poble. Sarment (desembre 2009, núm. 386) el va entrevistar juntament amb la seva muller, Salut Obradors, deixant l’entrevista oberta a una continuació que malauradament no es va poder dur a terme. El recordarem com un home bo, treballador i enamorat de la cultura del seu país i de la seva llengua, un home que amb discreció i benvolença va ser sempre fidel als valors de llibertat, dignitat i responsabilitat que predicà el seu recordat mestre Eloi.

Josep, moltes gràcies per tot el que ens vas aportar. No t’oblidarem.

                              ***
El dia 1 de juny ens va deixar Roser Salvador i Corazon de Jesús, a l’edat de 88 anys. La tindrem en el record.

R.C.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.