dimecres, 26 d’octubre del 2011

Més sobre la retallada del servei del CAP

ACTUALITAT
Més sobre la retallada del servei del CAP

El regidor de Règim Interior, Seguretat Ciutadana i Sanitat Pública de Balsareny, Jaume Vila, com a aclariment a l’editorial del número anterior, ens comunica que l’Ajuntament de Balsareny, en data 5 de setembre de 2011, va subscriure un manifest conjunt amb els de Navàs,Sallent, Gaià, Viver i Serrateix i amb l’associació de veïns de l’Ametlla de Merola, document que reproduïm.

Aquest document es va elaborar el 5 de setembre, força després de la notificació primera (10 d’agost) del tancament d’urgències nocturnes i de caps de setmana al CAP Navàs i també força després que els Ajuntaments de Navàs i de Sallent fessin públic als respectius pobles i a la premsa (Regió7, 16 d’agost) el seu malestar per aquella mesura. Sens dubte, l’expressió d’aquell malestar, i també aquest manifest, van servir perquè el CatSalut reconsiderés la seva proposta inicial i tirés parcialment enrere la retallada de serveis, reduint-la a l’horari nocturn però no als caps de setmana, com ja informàvem el mes passat.

Amb tot, l’Ajuntament de Balsareny no va fer públic cap comentari sobre el tema des del 10 d’agost fins al 14 de setembre, en què es va limitar a distribuir per les cases un ban que reproduïa la decisió final del CatSalut sense comentar-la, com limitant-se a dir “això és el que hi ha” i prou. Aquest document que ara publiquem —i que devia servir per fer força i limitar els danys— el va subscriure l’Ajuntament de Balsareny a petició del de Navàs —i possiblement en última instància, atès que el nom del nostre consistori hi figura com afegit entre parèntesis—; en tot cas, el manifest, que al capdavall va resultar ser útil,  no es va fer públic a Balsareny en aquell moment “considerant que nosaltres depenem del CAP de Navàs”. En tot aquest afer, doncs, cal lamentar, a part de la retallada de serveis, el fet que la informació al poble de Balsareny ha estat menys que escassa: no es va dir públicament res fins que la decisió final va ser ferma, i en aquell moment l’Ajuntament es va limitar a transcriure-la burocràticament, com si no ens hi anés res.

Sarment, octubre 2011



NO A LA RETALLADA DEL SERVEI D'URGÈNCIES DE SALUT

El passat 10 d'agost de 2011 se'ns va exposar formalment el tancament del servei d'urgències nocturnes i de caps de semana de l'Àrea Bàsica Navàs-Balsareny.
Aquesta Àrea Bàsica sanitària dóna servei a més de 10.000 habitants i respon de l'assistència sanitària dels nuclis de Navàs, Gaià, el Mujal, Castelladral, Viver i Serrateix, l'Ametlla de Merola i Balsareny. Amb el tancament d'aquest servei d'urgències, tots els municipis passarien a dependre del CAP de Sallent, que actalment està donant servei a més de 7.000 habitants.
Aquesta decisió provocarà que 1 metge/ssa i 1 infermer/a hauran d'abarcar una població aproximada de unes 17.300 persones, fet que, de ben segur, complicarà el funcionament i la qualitat del servei.

Per tant, ens sobren motius per donar continuïtat a les urgències nocturnes, de caps de setmana i festius de l'Àrea Bàsica Navàs-Balsareny:
-         Per una assistència sanitària de proximitat: el metge/ssa de guàrdia hauria de donar l'abast a una extensió del territori aproximat de 250 km2, en ocasions es tindria que traslladar a masies rurals, fet que dificultaria l'atenció a les persones.
-         Per la vida de les persones: en casos greus, el temps és vital, allunyar el metge d'urgències a tants quilòmetres pot tenir conseqüències greus en el salvament d'una vida. Tenint en compte que en el CAP de Navàs tampoc hi ha servei d'ambulància.
-         Pel dret a la Sanitat Pública: el trasllat del servei d'urgències dificulta la igualtat d'accés a la sanitat pública  ja que afecta als col·lectius més vulnerables de la nostra societat com la gent gran, els joves i les persones sense carnet de conduir o sense vehicle, tenint en compte la nul·la existència de transport públic nocturn als municipis de Navàs i Sallent.
-          
Per totes aquestes raons, l'Ajuntament de Navàs, l'Ajuntament de Gaià, l'Ajuntament de Viver i Serrateix, l'Ajuntament de Sallent, l'Associació de Veïns de l'Ametlla de Merola (i l'Ajuntament de Balsareny), així com moltes de les entitats que els conformen i la seva població demanen a la Gerència de la Regió sanitària de la Catalunya Central, al conseller de Salut Boi Ruiz i al president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, que reconsiderin aquesta decisió de suprimir les urgències nocturnes, de caps de setmana i festius de l'Àrea Bàsica Navàs- Balsareny i es mantingui aquest servei per una salut pública, universal, de qualitat i de proximitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.